شناسهٔ خبر: 20625 - سرویس دیگر رسانه ها
نسخه قابل چاپ

آزاده صمدی و احسان کرمی در p2 همبازی می‌شوند

کارگردان نمایش P2… با تاکید بر تغییراتی که این نمایش نسبت به اجرای خود در جشنواره فجر داشته، گفت: سعی کرده‌ایم خوانشی مدرن از شاهنامه داشته باشیم و در این راستا، عنصر شیطان و شر را از شخصیت ضحاک حذف کرده‌ایم.

به گزارش «فرهنگ امروز» به نقل از فارس؛ نشست خبری نمایش P2صبح امروز با حضور عوامل نمایش و خبرنگاران در تالار وحدت برگزار شد.

در این نشست، مرتضی میرمنتظمی، کارگردان نمایش با اشاره به پیشینه اجرای این کار در جشنواره تئاتر فجر گفت: نمایش P2در جشنواره تئاتر فجر به عنوان کاری مشترک با ارمنستان اجرا شد. اما در اجرای پیش رو که از نهم شهریور ماه شروع می شود، نمایش نسبت به اجرای جشنواره تغییرات زیادی پیدا کرده و به نوعی از کار قبلی الهام گرفته است.

وی ادامه داد: به همین دلیل نام نمایش را به P2تغییر دادیم؛ زیرا نمایشنامه و بازیگران نیز عوض شد و بازیگران کار که در اجرای قبلی ترکیبی از بازیگران ایرانی و ارمنی بودند، تماما ایرانی شدند.

میرمنتظمی با اشاره به تغییر نام گروه تئاتری خویش گفت: همه کارهای قبلی من و این گروه در کارگاه تئاتر سایه ایران بود که اکنون اسم گروه به دپارتمان تئاتر پارت تغییر یافته است و برنامه های زیادی برای آینده گروه داریم که به مرور اطلاع رسانی خواهد شد.

در ادامه عباس جمالی، نویسنده نمایش P2درباره داستان نمایشنامه گفت: داستان این کار اینگونه شکل گرفت که میرمنتظمی در سفری که به ارمنستان داشت، تصمیم گرفت کار مشترکی با ارمنستان انجام دهیم. به پیشنهاد وی، روی موضوع ضحاک کار کردیم. البته من در ابتدا با این کار موافق نبودم و می ترسیدم در دام تکرار پرداخت هایی بیفتیم که در گذشته از این داستان صورت گرفته بود. اما با تلاش گروه در جشنواره فجر، موفق شدیم از روایت های قبلی داستان ضحاک فاصله بگیریم.

وی ادامه داد: در اجرای پیش رو، به دنبال خوانش معاصری از داستان ضحاک هستیم که ما را به این اسطوره نزدیک کند. در واقع تلاش کرده ایم این قصه را به چالش بکشیم.

جمالی تصریح کرد: هر متن بیانگری در جهان، در عین حال که بخشی از حقیقت را بیان می کند، بخشی از آن را پنهان می کند. در متن شاهنامه هم همین اتفاق رخ داده و نکته جالب درباره این متن و قصه های آن همین است.

نویسنده نمایشP2…  افزود: ما در این نمایش سعی کرده ایم در قصه ضحاک چرایی ایجاد کنیم و داستان آن را به چالش بکشیم. بنابراین از آنجا که عنصر شیطان و ابلیس در قصه ضحاک بسیار موثر است، به دنبال حذف این عنصر بوده ایم تا ببینیم چه اتفاقی رخ می دهد.

وی تاکید کرد: به نظر ما جهان از سفیدی و سیاهی عبور کرده و جهان کنونی مفهومی به عنوان خیر مطلق یا شر مطلق ندارد. بنابراین ما به ضحاک، قصه وی و زندگی در مفهوم کنونی اینگونه نگاه کرده ایم.

جمالی درباره احتمال انتقاد ادب دوستان به دستکاری قصه شاهنامه گفت: آیا برخورد موزه ای با شاهکارهای ادبی دردی از ما دوا می کند؟ ما در خانه های خود خیلی راحت از ظروف سفالی استفاده می کنیم و در گفتگوهای روزمره، به راحتی زبان و ادبیات را به کار می بندیم، اما تا پای ادبیات کلاسیک به میان می آید، به جز برخی استثناها مثل بهرام بیضایی، همه به دنبال برخورد موزه ای با ادبیات هستند.

نویسنده نمایش P2افزود: ما بیشتر از اینکه نگران تحریف شاهنامه و دستکاری آن باشیم، نگران آن هستیم که شاهنامه در گوشه خانه های ما خاک بخورد. به دنبال آن هستیم که شاهنامه در زندگی معاصر ما استفاده شود. وقتی سعی می کنیم شاهنامه را دست نخورده نگه داریم، از درون می پوسد. بنابراین باید در آن دست ببریم، ترتیب آن را به هم بریزیم و ببینیم آیا در این صورت، باز هم شاهنامه حرفی برای گفتن دارد یا خیر.

در ادامه احسان کرمی، بازیگر نمایش P2…  گفت: این نمایش بار دیگر نشان می دهد که شاهنامه تا چه حد قابلیت استفاده معاصر دارد. وقتی شاهنامه را می خوانید، احساس می کنید اتفاق هایی که از نگاه اسطوره ای فردوسی در هزاران سال قبل رخ داده، همچنان قابلیت برداشت آزاد و به روز را دارد. علت هم این است که فردوسی شخصا تا حدی زحمت کارگردانی را کشیده و فقط قدری سلیقه و شجاعت لازم است تا بتوانیم قصه های وی را به روز کنیم.

وی تاکید کرد: شاهنامه تنها یک شاهکار ادبی نیست، بلکه یک شاهکار دراماتیک هم هست. همانطور که در جهان از داستان های شکسپیر، برداشت های آزاد و معاصری می شود، از شاهنامه نیز می توان همین استفاده را کرد.

کرمی تصریح کرد: یکی از انتقادهایی که همواره درباره تئاتر ما مطرح می شود، این است که ما نمایشنامه نویسی نداریم که بتوان بیش از ۳۰ سال از آثار وی نمایش اجرا کرد. اما فردوسی نمایشنامه نویسی برای همه اعصار بوده که تنها زبان وی منظوم بود است.

این بازیگر اضافه کرد: همه کارهایی که در یک سال گذشته در آنها بازی کرده ام، این ویژگی خوب را داشته اند که قصه های زندگی امروز ما را روایت کرده اند. به نظر من تئاتر نیاز روز زندگی مردم است و باید حرف امروز مردم را بزند، وگرنه فایده چندانی ندارد. به عبارتی دیگر، من به هنر برای هنر اعتقادی ندارم و به نظرم تئاتر نباید تنها زیبا باشد، بلکه باید برای زندگی امروز ما هم مفید باشد.

وی افزود: ما در جامعه جهانی کنونی نیز کشتارها و خونریزی هایی را داریم که به دست ضحاک ها انجام می شود. بنابراین همه داستان های نمادین شاهنامه در زمان معاصر در کشورهای مختلف و در سطوح مختلف در حال اجرا است.

پویان علیخانی، تهیه کننده نمایش P2…  نیز در ادامه گفت: من و میرمنتظمی در ابتدای کار یک تئاتر خیابانی دونفره اجرا کردیم که توانست هزینه های خود را تامین کند. اما قصد داریم در آینده از گروه های جوان هنری، نه تنها در عرصه تئاتر، بلکه در سایر شاخه های هنری مثل موسیقی حمایت کنیم، با این رویکرد که این حمایت جنبه درآمدزایی داشته باشد.

میرمنتظمی نیز با اشاره به اجرای نمایش P2…  در ارمنستان گفت: قرار است بعد از پایان اجرا در ایران با بازیگران ایرانی، به ارمنستان بروم و نمایش را با بازیگران ارمنی اجرا کنم که پیگیری های لازم برای این کار در حال انجام است. البته هنوز نمی دانم که در اجرای ارمنستان، اجرای پیش رو را تکرار خواهم کرد یا اجرای جشنواره فجر را یا شاید حتی اجرایی جدید را؛ زیرا در حال حاضر تنها روی کار پیش رویم متمرکز هستم.

وی درباره اسم نمایش نیز گفت: P2 مخفف پارکینگ منفی دو است، جایی که مکان کشتارگاه ضحاک است. این کلمه اختصاری می تواند نشانگر دکمه آسانسور برای طبقه پارکینگ منفی ۲ نیز باشد.

کارگردان نمایش P2…  درباره علت انتخاب سالن حافظ برای اجرای این نمایش گفت: سالن حافظ به دلیل شکل خاص چینش صندلی تماشاگران که آنها را به صحنه مشرف می سازد، حالت پارکینگ و طبقه زیرزمین را تداعی می کند که نام نمایش ماست. در اجرای جشنواره فجر هم پیشنهاد سالن های دیگری را به ما دادند، اما اصرار داشتم که تئاتر را در سالن حافظ اجرا کنیم.

آزاده صمدی، بازیگر نمایش P2…  نیز درباره نقش خود در این تئاتر گفت: من حدود ۳-۲ هفته پیش در حالی به این نمایش پیوستم که گروه تمرینات خود را شروع کرده بود. من در این نمایش، نقش ارنواز، یکی از دو دختر جمشید را بازی می کنم، کسی که ضحاک به تخت پادشاهی پدرش تکیه زده و با این حال، این دختر هنوز معتقد است که می توان به آزادی و رهیدن از شرایط ظالمانه امید داشت.

وی تاکید کرد: نگاه کلی نمایش به قصه ضحاک به نظرم خیلی معاصر رسید. شاید شاهنامه، روایت حال همه ما در این روزگار است. شاید قصه آنقدر معاصر شده که شیطان به آن صورت نمادین که در ادبیات قدمایی حضور داشت، نمی تواند در آن حاضر باشد. زیرا همه می دانیم که انتخاب های ما در زندگی است که خیر و شر را شکل می دهد.

نمایش P2…  به کارگردانی مرتضی میرمنتظمی از نهم شهریور ماه ساعت ۲۰:۱۵ در سالن حافظ به روی صحنه می رود.

نظر شما